Utylizacja zużytego oleju jest problemem zarówno placówek gastronomicznych, jak i gospodarstw domowych. Zużyty olei, będący odpadem po długotrwałej obróbce termicznej, zawiera wiele substancji potencjalnie szkodliwych dla zdrowia ludzi oraz środowiska naturalnego. Nie można go wylewać ani wyrzucać w miejscach do tego nieprzeznaczonych. Co zrobić ze starym olejem spożywczym, aby jego utylizacja była zgodna z prawem i jak najbezpieczniejsza dla otoczenia?
Z czego wynikają problemy z utylizacją oleju?
Olej pozostały po smażeniu, zwłaszcza w wysokich temperaturach, zawiera substancje toksyczne, potencjalnie kancerogenne. Do najbardziej szkodliwych należy akroleina, powstająca w tłuszczach w wyniku długotrwałego, wielokrotnego podgrzewania. Przedostanie się zużytego oleju do gleby lub wód gruntowych może prowadzić do skażenia środowiska i narażenia żyjących w nim organizmów.
Dodatkowo, zużyty olej posmażalniczy wylewany wprost do kanalizacji powodować może niedrożność rur. Gorący olej jest lepką cieczą, która zastyga w niskich temperaturach, a po połączeniu z innym stałymi zanieczyszczeniami, tworzy zatory, trudne do usunięcia. Trzeba przy tym pamiętać, że wykorzystywane w oczyszczalniach biologicznych bakterie mają poważne problemy z rozkładaniem zanieczyszczeń tłuszczowych. Stąd też olej wylewany bezpośrednio do odpływu zlewu czy toalety nie tylko przyczynia się do zapychania rur, ale również zmniejsza wydajność pracy systemów oczyszczania i uzdatniania wody. Co zrobić ze zużytym olejem, żeby uniknąć potencjalnych zagrożeń?
Co zrobić ze zużytym olejem z restauracji?
Utylizacja zużytego oleju stanowi poważne wyzwanie we wszystkich lokalach gastronomicznych, takich jak bary z fast foodem, restauracje i stołówki. Ilości zużytego oleju, będące odpadem z działalności tych lokali, zdecydowanie przekraczają te powstające w gospodarstwach domowych.
Ze względu na niebezpieczny charakter takiego rodzaju odpadu, właściciele lokali gastronomicznych zobowiązani są do podpisania umowy z wyspecjalizowaną firmą zajmująca się profesjonalną utylizacją odpadów. Przedsiębiorstwa zajmujące się odbiorem i przetwarzaniem zużytego oleju spożywczego zapewniają swoim klientom odpowiednie pojemniki do przechowywania odpadów i regularny odbiór. Dodatkowo wystawiają Kartę Przekazania Odpadu, stanowiąca dowód, że przedsiębiorca dokonał utylizacji oleju w sposób przewidziany przez polskie prawo.
Jak pozbyć się zużytego oleju z gospodarstwa domowego?
Co zrobić ze starym olejem spożywczym w domu, skoro nie można wylać go do kuchennego zlewu ani toalety? Nie można również wyrzucić go do kontenera na bioodpadki, ponieważ ten rodzaj odpadów nie obejmuje tłuszczów.
Najprostszym sposobem na prawidłowe pozbycie się tłustego problemu, będzie zlanie tłuszczu pozostałego po smażeniu, oczywiście po jego całkowitym wystygnięciu, do zakręcanego pojemnika i wyrzucenia do kontenera na odpady zmieszane. Istnieje również możliwość dostarczenia tak zabezpieczonego oleju do miejscowego PSZOKU (Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych). Chociaż wycieczki z olejem po każdym smażeniu frytek mogą się wydawać niezbyt ekonomicznym rozwiązaniem, to przecież olej można zlewać do dużej butli PET i odwozić raz w miesiącu lub nawet rzadziej.
W niektórych miastach, w których działają przedsiębiorstwa zajmujące się utylizacją i przetwórstwem oleju spożywczego, można skorzystać ze specjalnych olejomatów. Są to specjalne kontenery do selektywnej zbiórki odpadów, przeznaczone wyłącznie do odbioru oleju. Do olejomatu wrzucić można olej posmażalniczy, przelany uprzednio do butelki PET. Przedsiębiorstwa specjalizujące się w utylizacji oleju zajmą się recyklingiem zarówno tłuszczu, jak i plastikowych opakowań.
Prawidłowe pozbywanie się zużytego oleju to nie tylko często obowiązek nałożony przez przepisy prawa, ale również inwestycja w czystsze i bardziej bezpieczne środowisko. Dodatkowo, prawidłowo przeprowadzona utylizacja zużytego oleju jest sposobem na zapewnienie dłuższego, bezawaryjnego funkcjonowania systemu rur kanalizacyjnych we własnym mieszkaniu.