Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, jak ważne jest stosowanie zbilansowanej diety. O ile przez wiele lat popularne były diety „cud” jako sposób na schudnięcie, o tyle obecnie bardziej preferuje się zdrowe odżywianie na stałe. Te plany dietetyczne starają się dostosować do wymagań każdej osoby bez ograniczania żadnych składników odżywczych. Ponadto zbilansowana dieta dostarcza organizmowi energii potrzebnej do funkcjonowania fizycznego i psychicznego, a także pomagają zapobiegać wielu chorobom. Przy tak wielu pomysłach na temat diet, które pojawiły się na przestrzeni lat, nierzadko można mieć niejasności co do tego, co to znaczy zbilansowana dieta. Dlatego w tym wpisie chcielibyśmy podzielić się jej głównymi cechami.
Co to znaczy dieta zbilansowana?
Stosowanie zbilansowanej diety oznacza wybór takiej diety, która dostarcza wszystkich wymaganych przez organizm makro- i mikroelementów. Innymi słowy, jest to plan kompletny i zróżnicowany, w którym można jeść „po trochu wszystkiego”, ale w odpowiedniej ilości. Jednym z przykładów takiej diety jest Dieta Królów.
Chodzi również o dokonywanie dobrych wyborów żywieniowych, unikanie produktów, które mogą być szkodliwe. Chociaż nie oznacza to przestrzegania ścisłej diety, sugeruje odpowiednie łączenie pokarmów i unikanie nadmiaru kalorii. Z drugiej strony należy zauważyć, że te schematy żywieniowe uwzględniają kilka czynników, indywidualnych dla każdej osoby. Na przykład starają się dostosować do wieku, stanu zdrowia i aktualnej wagi danej osoby. Dlatego ogólnym zaleceniem jest sporządzenie zbilansowanej diety w porozumieniu z dietetykiem lub ekspertem.
Inne podstawy zbilansowanej diety to:
- Po pierwsze, jedz do pięciu posiłków dziennie, trzy główne posiłki i dwie przekąski.
- Uważaj też na porcje i odpowiednio łącz węglowodany, białka i tłuszcze.
- Nie należy wykluczać żadnej grupy składników odżywczych.
- Unikaj wszelkich skrajności, ani za dużo, ani za mało.
Zalecenia dotyczące zrównoważonej diety
Chcesz poznać zalecenia w temacie zbilansowana dieta co to znaczy? Pierwszą wskazówką jest zrozumienie, że nie chodzi o to, by jeść zdrowo przez kilka dni. W przeciwieństwie do innych planów dietetycznych, te modele żywieniowe starają się uświadomić ludziom, że zdrowe odżywianie to styl życia. Dlatego przede wszystkim należy zmienić pojęcie „dieta”, definiując ją jako trwały i niezastąpiony nawyk. Co można wziąć pod uwagę, aby poprawić swoją dietę, aby była ona zbilansowana?
Wybieraj różnorodne produkty
Stosowanie zbilansowanej diety nie jest jednoznaczne z jedzeniem mdłych czy monotonnych potraw. Chodzi o zapewnienie odpowiedniej ilości niezbędnych składników odżywczych poprzez włączenie wszystkich rodzajów żywności do swoich regularnych posiłków. Tak więc ogólnie rzecz biorąc, posiłki powinny zawierać.
- Pełne ziarna
- Rośliny strączkowe (soczewica, ciecierzyca, fasola itp.)
- Orzechy i nasiona
- Ryby i owoce morza
- Niskotłuszczowe produkty mleczne
- Zdrowe oleje
- Świeże owoce i warzywa
- Chude mięsa
- Istotne jest jednak regularne włączanie warzyw do diety. Wykazano, że te pokarmy zmniejszają ryzyko przedwczesnej śmierci
Kontroluj wielkość porcji
Często zdarza się, że niektóre osoby decydują się na spożywanie dużych posiłków, nawet dwukrotnie przekraczających zalecane ilości. Jeśli jednak ideą jest stosowanie zbilansowanej diety, kontrola porcji jest niezbędna. Najlepiej przygotowywać 5, lub 6 posiłków dziennie (2 przekąski). Zwracanie uwagi na żywności, którą spożywasz w porze przekąsek, jest kluczowe dla dobrych wyników podczas diety. Tak więc, jeśli twoim celem jest utrata wagi lub poprawa jakości życia, nadszedł czas, aby zapomnieć o przetworzonych, pełnych kalorii przekąskach.
Zdrowe alternatywy dla przekąsek obejmują:
Zwykły jogurt z owocami lub orzechami (porcja 30 g). Płatki owsiane z orzechami i nasionami. Sałatka owocowa. Mleka roślinne. Kanapki bez sosów i dodatku tłuszczu. Orzechy to dobra przekąska. Zawierają omega-3, składnik odżywczy, który może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Ogranicz spożycie przetworzonej żywności i cukrów
Jedną z największych przeszkód w zbilansowanej diecie jest sama ilość przetworzonych produktów i cukrów na rynku. O ile znalezienie ekologicznej żywności nie jest niemożliwe, to wszystkie opcje przetworzonej żywności są „kuszące”. Biorąc jednak pod uwagę, że brakuje im niezbędnych składników odżywczych i są „bombą” kaloryczną, najlepiej jest je maksymalnie ograniczyć.