Czekolada to składnik, który jest wykorzystywany przez wielu cukierników na całym świecie. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, że dekoracje z czekolady wymagają użycia innego surowca niż same wypieki czy też polewa przeznaczona do ciasteczek, ciast i tortów. W cukierniczym świecie rozróżnia się nie tylko mleczną lub gorzką czekoladę. Sprawdź, jaka czekolada będzie najlepsza do wypieków, a która nada się do dekoracji.
Czekolada jako składnik wypieku
Obecnie wybór czekolady w sklepach jest ogromny. Jeśli zamierzasz przyrządzić wypiek z czekoladą, a nigdy wcześniej tego nie robiłeś, to musisz wiedzieć, że do jego wykonania powinieneś używać tylko produktów najwyższej jakości. Jeśli chcesz, aby Twoje wyroby cukiernicze zachwyciły gości, to zapoznaj się z poniższymi wskazówkami:
- Wybierając czekoladę, dokładnie sprawdź jej skład i unikaj produktów, które zawierają zbędne dodatki np. olej palmowy czy też aromaty.
- Zastanów się nad tym, czy czekolada biała będzie dobrym wyborem, jeśli wcześniej nie miałeś do czynienia z tą masą. Zrobienie polewy z białej czekolady jest bowiem nieco trudniejsze, ponieważ jej temperatura roztapiania jest niższa – oznacza to, że łatwiej i szybciej może dojść do jej przypalenia.
- Najlepszym rozwiązaniem będzie wybór czekolady gorzkiej o wysokiej zawartości kakao. Jej spożywanie jest o wiele korzystniejsze dla zdrowia, a ponadto gorzką czekoladę możesz wykorzystać do przygotowania wegańskich wypieków, gdyż produkt ten nie zawiera mleka.
- Jeśli nie jesteś fanem gorzkiej czekolady, to wybierz czekoladę do wypieków, która jest słodkim wariantem czekolady, ponieważ zawiera w sobie zamienniki cukru. Z tego typu produktu możesz przyrządzić wypieki odpowiednie nawet dla osób zmagających się z cukrzycą.
Czekolada do dekoracji wypieków
Czekolad używa się nie tylko jako składnika ciasta, ale także jako dekorację gotowych już wypieków. Najczęściej czekolady cukiernicze zamawiane są w formie małych pastylek sprzedawanych na wagę. Taki kształt sprawia, że płynna czekolada rozpuszcza się łatwiej i szybciej. Na rynku ciągle pojawiają się jednak nowe produkty, z których cukiernicy chętnie korzystają. Coraz częściej sprzedawcy oferują swoim klientom gotowe produkty z czekolady, które przeznaczone są do dekoracji ciast i ciasteczek. Jedną z takich nowości są np. crunchy beads – kuleczki przygotowywane z ryżu i pszenicy, oblane trzema rodzajami czekolady: mleczną, gorzką i białą. Wielu specjalistów z branży cukierniczej wyznaje zasadę, że bez czekolady nie ma deseru. Czekolada do wypieków, którą wykorzystuje się do dekoracji, powinna być najwyższej jakości, a idealny deser może powstać tylko z dobrych jakościowo składników. W obecnych czasach cukiernicy mają w swoim zawodzie znaczne ułatwienie, gdyż mogą skorzystać z gotowych komponentów – należy jednak pamiętać, aby zamawiać je tylko u renomowanych dostawców. Składniki i komponenty zamówione u profesjonalistów sprawią, że wypieki zawsze będą pyszne i spełnią wymagania wielu klientów.
Jaka czekolada rozpuści się najlepiej?
Czekoladę można przerabiać na wiele sposobów, jednak najczęściej jej użycie wiąże się z roztapianiem. Jaką czekoladę wybrać, aby cały proces przebiegał łatwo i bezproblemowo? Najmniej problemów sprawi czekolada gorzka o dużej zawartości kakao, ale roztapiać można także czekoladę mleczną i białą. Należy jednak pamiętać, że posiadają one różne temperatury roztapiania – w związku z czym czekoladę mleczną i białą dużo łatwiej jest przypalić. Czekolady rozpuszcza się w tak zwanej kąpieli wodnej.
W przypadku roztapiania białej czekolady warto pilnować, by ogień pod naczyniem z wodą nie był zbyt duży, gdyż uwalniająca się para może zbyt mocno ogrzewać produkt, który zacznie przywierać do ścianek. Każda czekolada stosowana do wypieków powinna być wysokiej jakości, jednak w przypadku czekolady białej jakość jest jeszcze ważniejsza. Warto czytać skład, jeśli znajdzie się w nim coś poza: mlekiem w proszku, cukrem, lecytyną sojową, tłuszczem kakaowym i ewentualnie wanilią, to zdecydowanie nie kupuj takiego produktu.