polska-partia-przedsiebiorcza.pl
  • Strona główna
  • Podróże
  • Zdrowie
  • Kultura i Sztuka
  • Dom i Ogród
  • Moda i Uroda
  • Elektronika
  • Praca
  • Porady
Porady

Jak wybrać dobrą czekoladę do wypieków?

napisany przezdev5e2 11 listopada 2021
11 listopada 2021
czekolada

Czekolada to składnik, który jest wykorzystywany przez wielu cukierników na całym świecie. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, że dekoracje z czekolady wymagają użycia innego surowca niż same wypieki czy też polewa przeznaczona do ciasteczek, ciast i tortów. W cukierniczym świecie rozróżnia się nie tylko mleczną lub gorzką czekoladę. Sprawdź, jaka czekolada będzie najlepsza do wypieków, a która nada się do dekoracji.

Czekolada jako składnik wypieku

Obecnie wybór czekolady w sklepach jest ogromny. Jeśli zamierzasz przyrządzić wypiek z czekoladą, a nigdy wcześniej tego nie robiłeś, to musisz wiedzieć, że do jego wykonania powinieneś używać tylko produktów najwyższej jakości. Jeśli chcesz, aby Twoje wyroby cukiernicze zachwyciły gości, to zapoznaj się z poniższymi wskazówkami: 

  • Wybierając czekoladę, dokładnie sprawdź jej skład i unikaj produktów, które zawierają zbędne dodatki np. olej palmowy czy też aromaty.
  • Zastanów się nad tym, czy czekolada biała będzie dobrym wyborem, jeśli wcześniej nie miałeś do czynienia z tą masą. Zrobienie polewy z białej czekolady jest bowiem nieco trudniejsze, ponieważ jej temperatura roztapiania jest niższa – oznacza to, że łatwiej i szybciej może dojść do jej przypalenia.
  • Najlepszym rozwiązaniem będzie wybór czekolady gorzkiej o wysokiej zawartości kakao. Jej spożywanie jest o wiele korzystniejsze dla zdrowia, a ponadto gorzką czekoladę możesz wykorzystać do przygotowania wegańskich wypieków, gdyż produkt ten nie zawiera mleka.
  • Jeśli nie jesteś fanem gorzkiej czekolady, to wybierz czekoladę do wypieków, która jest słodkim wariantem czekolady, ponieważ zawiera w sobie zamienniki cukru. Z tego typu produktu możesz przyrządzić wypieki odpowiednie nawet dla osób zmagających się z cukrzycą.

Czekolada do dekoracji wypieków

Czekolad używa się nie tylko jako składnika ciasta, ale także jako dekorację gotowych już wypieków. Najczęściej czekolady cukiernicze zamawiane są w formie małych pastylek sprzedawanych na wagę. Taki kształt sprawia, że płynna czekolada rozpuszcza się łatwiej i szybciej. Na rynku ciągle pojawiają się jednak nowe produkty, z których cukiernicy chętnie korzystają. Coraz częściej sprzedawcy oferują swoim klientom gotowe produkty z czekolady, które przeznaczone są do dekoracji ciast i ciasteczek. Jedną z takich nowości są np. crunchy beads – kuleczki przygotowywane z ryżu i pszenicy, oblane trzema rodzajami czekolady: mleczną, gorzką i białą. Wielu specjalistów z branży cukierniczej wyznaje zasadę, że bez czekolady nie ma deseru. Czekolada do wypieków, którą wykorzystuje się do dekoracji, powinna być najwyższej jakości, a idealny deser może powstać tylko z dobrych jakościowo składników. W obecnych czasach cukiernicy mają w swoim zawodzie znaczne ułatwienie, gdyż mogą skorzystać z gotowych komponentów – należy jednak pamiętać, aby zamawiać je tylko u renomowanych dostawców. Składniki i komponenty zamówione u profesjonalistów sprawią, że wypieki zawsze będą pyszne i spełnią wymagania wielu klientów.

Jaka czekolada rozpuści się najlepiej?

Czekoladę można przerabiać na wiele sposobów, jednak najczęściej jej użycie wiąże się z roztapianiem. Jaką czekoladę wybrać, aby cały proces przebiegał łatwo i bezproblemowo? Najmniej problemów sprawi czekolada gorzka o dużej zawartości kakao, ale roztapiać można także czekoladę mleczną i białą. Należy jednak pamiętać, że posiadają one różne temperatury roztapiania – w związku z czym czekoladę mleczną i białą dużo łatwiej jest przypalić. Czekolady rozpuszcza się w tak zwanej kąpieli wodnej.

W przypadku roztapiania białej czekolady warto pilnować, by ogień pod naczyniem z wodą nie był zbyt duży, gdyż uwalniająca się para może zbyt mocno ogrzewać produkt, który zacznie przywierać do ścianek. Każda czekolada stosowana do wypieków powinna być wysokiej jakości, jednak w przypadku czekolady białej jakość jest jeszcze ważniejsza. Warto czytać skład, jeśli znajdzie się w nim coś poza: mlekiem w proszku, cukrem, lecytyną sojową, tłuszczem kakaowym i ewentualnie wanilią, to zdecydowanie nie kupuj takiego produktu.

0 komentarze
poprzedni wpis
Luksusowe domy dla wymagających
następny wpis
Jak ukryć karnisz?

Może spodoba Ci się także...

Co to jest recykling i na czym polega?

21 stycznia 2023

Kto może przeprowadzać szkolenia BHP?

18 stycznia 2023

Choroby żył i ich leczenie

12 stycznia 2023

Ostatnie wpisy

  • Co to jest recykling i na czym polega?

    21 stycznia 2023
  • Kto może przeprowadzać szkolenia BHP?

    18 stycznia 2023
  • Choroby żył i ich leczenie

    12 stycznia 2023
  • Marka PARD – produkty i historia

    11 stycznia 2023
  • Na co zwrócić uwagę przy wyborze architekta?

    9 stycznia 2023

Najpopularniejsze wpisy

  • 1

    Luksusowe domy dla wymagających

    27 lipca 2021
  • 2

    Komoda, która nigdy nie wyjdzie z mody

    27 lipca 2021
  • 3

    Uszkodzonie gniazdo w iPhonie – co robić?

    27 lipca 2021

Przewiń do góry
  • Strona główna
  • Podróże
  • Zdrowie
  • Kultura i Sztuka
  • Dom i Ogród
  • Moda i Uroda
  • Elektronika
  • Praca
  • Porady